Śledzie zapiekane z grzybami i ziemniakami

10 filetów śledziowych, 10 średnich ziemniaków, 2 łyżki masła, 6 suszonych grzybów, pół szklanki śmietany, jajko, cebula, pieprz do smaku. 

1. Grzyby umyć, namoczyć zalewając 2 szklankami przegotowanej letniej wody i po kilku godzinach ugotować do miękkości. Ostudzić, pokroić w paski.
2. Śledziowe filety umyć, jeśli trzeba wymoczyć, osuszyć, przekroić każdy filet na połówkę.
3. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać.
4. Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce masła, dodać śledzie i pokrojone grzyby, doprawić pieprzem do smaku.
5. W wysmarowanym pozostałym masłem naczyniu do zapiekania układać warstwami plasterki ziemniaków, na nich śledzie z grzybami i cebulą i powtarzać do wyczerpania się składników.
6. Śmietanę wymieszać z jajkiem, zalać zapiekankę.
7. Zapiekać w piekarniku około 45 minut w temperaturze 190 st C.