Barszcz szybki i doskonały

Średni surowy burak, torebka (na 4 porcje) ekspresowego barszczu czerwonego, 3 ząbki czosnku, 2 średnie czerwone cebule, kwaśne jabłko, 4 łyżki oliwy, łyżeczka do kawy suszonego lub 4 gałązki świeżego tymianku, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku, 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu lub kwaśnej gęstej śmietany. 

1. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie.
2. Obranego buraka zetrzeć na jarzynowej tarce, jabłko pokroić na cząstki usuwając gniazda nasienne. Dodać do cebuli z czosnkiem i chwilę dusić.
3. Torebkę barszczu w proszku wymieszać z 4 szklankami wrzącej wody i wlać do uduszonych warzyw, dodać tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Gotować około 10 minut nie dopuszczając do zawrzenia (grozi to zmianą koloru zupy i pogorszeniem smaku).
4. Usunąć z zupy ziarna przypraw i gałązki tymianku oraz liść laurowy. Pozostałą zupę zmiksować.
5. Podając w filiżankach lub talerzach ozdobić każda porcję jogurtem lub śmietaną.

Ten ugotowany niezbyt tradycyjnie barszcz jest doskonały a dla niektórych może mieć jeszcze i ten walor, że jest zupełnie inny w smaku niż tradycyjne wigilijne barszcze. Warto spróbować.