Schab w boczku i z warzywami

Kawałek schabu wagi około półtora kilograma, 15 dag pokrojonego w cienkie plasterki wędzonego boczku, łyżka mieszanki ziół: tymianku, majeranku i rozmarynu, sól, pieprz.
Jako dodatek do pieczeni: 6 ziemniaków, 4 marchwie, zielona, czerwona i żółta papryka, odsączona z zalewy konserwowa fasola szparagowa, szklanka rosołu z kostki. 

1. Schab umyć, posypać solą, pieprzem i mieszanką ziół. Owinąć plasterkami wędzonego boczku i ułożyć w obszernej brytfannie (powinna mieć przykrywkę).
2. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C, wstawić mięso bez przykrywki i piec godzinę polewając kilkakrotnie mięso tworzącym się sosem. Gdyby zabrakło sosu -dopełnić kilkoma łyżkami wody.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, papryki oczyścić, pokroić w paski, marchew obrać i pokroić w plasterki, fasolkę szparagową odcedzić z zalewy.
4. Kiedy mięso zacznie lekko mięknąć, czyli na około 30 do 40 minut przez zakończeniem pieczenia, ułożyć wszystkie przygotowane warzywa, zalać rosołem, nakryć przykrywką i dusić.
5. Miękki schab wyjąć z brytfanny, pokroić na plasterki. Warzywa w brytfannie, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na nich mięso i podawać, najlepiej w tym samym naczyniu na stół.