Pierniczki na choinkę

50 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 4 łyżki miodu (najlepszy jest gryczany), 15 dag masła, jajko, łyżeczka sody oczyszczanej, 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników.
Do dekoracji :dowolne gotowe posypki i lukier z cukru pudru i soku cytrynowego

1. Mąkę wymieszać na stolnicy z sodą, dodać przyprawę do pierników, płynny miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ze wszystkich tych składników ciasto. Należy je zagniatać, aż będzie jednolite i gładkie.
2. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wycinać foremkami różnych kształtów pierniczki.
3. Nagrzać piekarnik do 180 st C u piec pierniczki 10 minut: nie powinny się nadmiernie zrumienić, aby nie nabrały gorzkiego smaku.
4. 3 – 4 łyżki cukru pudru umieścić w garnuszku, wkrapiać po odrobinie sok cytrynowy ucierając lukier łyżeczką. Lukrem pokrywać cienko pierniczki, po czym dekorować posypkami.
Wycinając pierniczki warto pamiętać o pozostawieniu niewielkiej dziurki aby można było przewlec przez nią nitkę do zawieszania.