Pieczeń w chlebie

Bochenek chleba (najlepszy będzie baltonowski lub inny chleb w formie podłużnego bochenka lub z formy), 40 dag mielonego mieszanego mięsa wieprzowo – wołowego, ogórek konserwowy, 0, 75 szklanki pokrojonego w centymetrową kostkę ostrego żółtego sera, mała wieprzowa polędwiczka, 3 cienkie plasterki słoniny, mały ząbek czosnku, łyżeczka majeranku, sól, pieprz 3 jaja, nieduża cebula, nieduża czerwona papryka. 

1. Chleb przekroić poziomo, jak biszkopt na tort, wydrążyć miąższ. Połowę zachować: posiekać lub porozrywać.
2. Pokroić w kostkę paprykę oraz ogórek. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Wymieszać mielone mięso z jajkami, serem, pokrojonym ogórkiem i papryką, dodać cebulę i czosnek, dodać rozdrobniony miąższ chleba, sól i pieprz oraz majeranek, starannie wymieszać masę.
4. Polędwiczkę lekko posolić, zawinąć w słoninę.
5. Dolną część bochenka chleba napełnić częścią masy mięsnej, ułożyć na niej polędwiczkę w słoninie, przykryć pozostałą masą mięsną a następnie ściętym wierzchem chleba. Owinąć bochenek ściśle folią aluminiową.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 180st C i piec chleb około 60 minut.

Ta forma podawania mięsa jest tyleż oryginalna co smakowita. Nie potrzeba żadnego innego dodatku oprócz surówki. Jeśli ktoś chce eksperymentować, warto zastosować inne, wedle gustu dodatki do mięsa, na przykład pieczarki czy cukinię.