Galaretka z kurczaka

Nieduży kurczak, 5 szklanek wody, 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, 5 ziaren pieprzu, jeden suszony grzyb, 2 łyżki żelatyny, mała puszka groszku konserwowego.
Do przybrania marynowane pieczarki, plasterki cytryny, majonez.

1. Kurczaka umyć, pokroić na kawałki, zalać 6 szklankami wody, dodać pieprz, sól, obraną i opłukaną włoszczyznę. Gotować około 45 minut na niewielkim ogniu.
2. Ugotowany rosół odlać; powinno go być nie więcej niż 4 szklanki. Ostudzić. Zachować ugotowaną w rosole marchew do ozdobienia galaretki.
3. Mięso ostudzić, usunąć kości, mięso pokroić w kostkę, dodać do rosołu, doprawić solą i mielonym pieprzem do smaku.
4. Przygotować żelatynę: wymieszać ją z odrobina zimnego rosołu i kiedy spęcznieje dodać do galarety i zagotować do wrzenia.
5. W małych filiżankach umieszczać na dnie plasterek ugotowanej marchwi, po porcji krojonego mięsa, nieco odcedzonego z zalewy groszku, dopełniać galaretą. Ostudzić najpierw w chłodnym miejscu, a następnie w lodówce.
6. Podawać wyłożone na półmisek galaretki ozdobione majonezem pokrojonymi lub ułożonymi w całości marynowanymi pieczarkami.