Żeberka w słodkim sosie

1 kg chudych żeberek wieprzowych, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki miodu, sól, pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżki oleju.
Na sos: 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki miodu, 5 suszonych moreli i 5 suszonych śliwek bez pestek

1. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje, posypać solą i pieprzem oraz papryką. Odstawić na godzinę.
2. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć porcje żeberek ze wszystkich stron na rumiano. Wyjąć je z patelni pozostawiając tłuszcz, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
3. Morele i śliwki zalać na godzinę ciepłą wodą. Po tym czasie odsączyć, pokroić w paski.
4. Cebule posiekać i zeszklić na tłuszczu pozostawionym na patelni, dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone śliwki i morele, liść laurowy, miód, sól, pieprz i pół łyżeczki słodkiej papryki. Dusić mieszając około 15 minut.
5. W żaroodpornym naczyniu ułożyć porcje żeberek, zalać sosem i dusić pod pokrywa do miękkości w piekarniku. Trwa to około godziny.

Żeberka tak przyrządzone można podawać z kluskami kładzionymi lub ryżem.