Barszcz szybki i doskonały
Średni surowy burak, torebka (na 4 porcje) ekspresowego barszczu czerwonego, 3 ząbki czosnku, 2 średnie czerwone cebule, kwaśne jabłko, 4 łyżki oliwy, łyżeczka do kawy suszonego lub 4 gałązki świeżego tymianku, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku, 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu lub kwaśnej gęstej śmietany.
1. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie.
2. Obranego buraka zetrzeć na jarzynowej tarce, jabłko pokroić na cząstki usuwając gniazda nasienne. Dodać do cebuli z czosnkiem i chwilę dusić.
3. Torebkę barszczu w proszku wymieszać z 4 szklankami wrzącej wody i wlać do uduszonych warzyw, dodać tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Gotować około 10 minut nie dopuszczając do zawrzenia (grozi to zmianą koloru zupy i pogorszeniem smaku).
4. Usunąć z zupy ziarna przypraw i gałązki tymianku oraz liść laurowy. Pozostałą zupę zmiksować.
5. Podając w filiżankach lub talerzach ozdobić każda porcję jogurtem lub śmietaną.
Ten ugotowany niezbyt tradycyjnie barszcz jest doskonały a dla niektórych może mieć jeszcze i ten walor, że jest zupełnie inny w smaku niż tradycyjne wigilijne barszcze. Warto spróbować.
Komentarze
Witam. Barszcz robiłam na wigilię. Potwierdzam jest pyszny i polecam gorąco. Smakowały również wszystkim pierożki wg.Państwa przepisu na ciasto drożdżowe. Bardzo prosty , ale jednocześnie wykwintny jest też indyk z wiśniami.Co prawda pieczeń w chlebie chyba do końca mi nie wyszła , (twarda skórka chleba), ale i tak jestem zadowolona że trafiłam na Państwa stronę.Życzę wszystkiego dobrego w 2012 roku i wielu fantastycznych przepisów z korzyścią dla odwiedzających stronę.Pozdrawiam, Bożena
Dziękujemy za życzenia i też życzymy sukcesów: w kuchni, za stołem i we wszystkich innych aspektach życia. Smacznego!
barszcz wigilijny wspomagany torebkowym wytworem? To ma być pyszne? A fee
Nie prościej, smaczniej, zdrowiej i tradycyjniej zakisić buraki, ugotować bulion warzywny, dodać zakwas, dodać bulionu z ugotowanych grzybków i gotowe.
To dla spieszących się. I zupełnie dobry przepis. Ja lubię w kuchni siedziweć długo ale moja żona – nie. I dla takich właśnie gotujacych jest przepis.