Bigos dla jaroszy

1 kg kapusty kiszonej, 1 kg kapusty słodkiej, 30 dag pieczarek, 10 dag suszonych borowików lub innych grzybów, 10 dag suszonych kalifornijskich śliwek, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, pół kostki masła, 10 jagód jałowca, łyżeczka zmielonego pieprzu (lub więcej, według gustu). 5 łyżek oleju, sól łyżka suszonego majeranku 2 łyżki grzybowego sosu sojowego

1. Grzyby namoczyć w 2 szklankach przegotowanej wody, po kilku godzinach ugotować.
2. Kiszona kapustę odciskamy z soku i posiekać, po czym dusić ją chwilę na rozgrzanym oleju.
3. Ugotowane grzyby pokroić w paski, śliwki opłukać i także pokroić w paski, wrzucić do kapusty dodać sól i wywar od grzybów, ziarna jałowca. Gotować co najmniej 15 minut.
4. Pieczarki pokroić i podsmażyć na łyżce masła, dodać do bigosu.
5. Kapustę białą posiekać i dodać do bigosu. Dodać także sos sojowy, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać pozostałe masło. Mieszając gotować, aż cała kapusta będzie miękka.