Rolada morelowa z indyka
Filet z piersi indyczej, wagi około 50 – 70 dag, sól, pieprz, łyżeczka świeżego oregano (lub – pół łyżeczki suszonego ), 2 łyżki oliwy z oliwek, 5 dag suszonych moreli.
Filet z piersi indyczej rozbić na płat o kształcie prostokąta. Posolić mięso i posypać pieprzem oraz posiekanymi listkami oregano. Tuż przy jednym szerszym brzegu ułożyć obok siebie suszone morele i od tej strony zacząć zwijanie rolady, tak, aby morele znalazły się w środku. Obwiązać mięso bawełnianą nicią.
Posmarować wierzch oliwą i włożyć do plastikowego woreczka do pieczenia, zamknąć klipsem, nakłuć kilkakrotnie wierzch woreczka. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st C, po czym przeciąć wierzch, aby zrumienić mięso. Piec jeszcze 10 minut.
Rolada jest doskonała podawana na ciepło, ale także na zimno, na przykład z dodatkiem chrzanu z majonezem.