Rosół z kurczaka

(8 porcji)
Kurczak wagi około 1, 5 kg, 2 marchwie, pietruszka, pół średniego selera, niewielki por, mała cebula, 2 suszone grzybki, 5 – 10 ziaren pieprzu, sól lub warzywna przyprawa do zup, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.


Kurczaka pokroić na części, zalać 10 szklankami wrzącej wody, zagotować, dodać obrane warzywa, suszone grzyby, pieprz i sól lub przyprawę. Nie dopuszczając do gwałtownego wrzenia gotować około 60 minut.
Jeśli rosół gotuje się w szybkowarze, od razu umieścić w nim wszystkie składniki wraz z 8 szklankami wody (w czasie gotowania wyparuje jej bardzo mało). Wspaniały, klarowny rosół w szybkowarze gotowy jest po 15-20 minutach od momentu wrzenia.
Podawać rosół z dodatkiem makaronu, posypany zieloną pietruszką.