Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

31.08.2008
niedziela

Szczupak z ziemniaczanym sosem

31 sierpnia 2008, niedziela,

70 dag filetów ze szczupaka lub szczupak wagi 1 kg, 2 marchwie, pietruszka, cebula, seler, por, kawałek liścia laurowego, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu. 6 średnich ziemniaków, szklanka śmietany 18-proc., łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki, łyżka mąki, sok z połowy cytryny, sól. 

1. Pokroić jarzyny, zalać 3 szklankami wody, ew. dodać poodcinane części ryby (np. łeb, płetwy, kręgosłup), dodać liść laurowy, pieprz, sól i ziele angielskie i ugotować wywar. Przecedzić.

2. Filety ze szczupaka pokroić na porcje, ułożyć w rondlu.
3. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
4. Kawałki ryby i ziemniaki ułożyć w rondlu, zalać wywarem, którego powinno być tyle, aby pokrył rybę. Gotować 20 – 25 minut na wolnym ogniu.
5. Rozbić śmietanę z mąką i wlać do potrawy. Gotować chwilę, aby sos lekko zgęstniał.

Podawać ułożone na półmisku, polane gęstym sosem ziemniaczanym. Potrawa ta nie wymaga już żadnych innych dodatków, oprócz warzywnej pikantnej surówki.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop