Wymysł szatana, smakuje anielsko, nazywa się tabasco

Ostre sosy tabasco przywędrowały do nas z Ameryki, jako najbardziej znany produkt z Luizjany. Zielony lub czerwony sos w maleńkiej buteleczce jest tak ognisty, że wystarczy jego kropla, aby potrawę doprawić na ostro.

Coraz bardziej lubimy pikantne dania, ostry smak jest najbardziej charakterystyczny dla wielu lubianych orientalnych potraw. Zamiast stosować sproszkowaną lub suszoną w całości ostrą paprykę, wlewamy kilka kropelek tabasco – i skutek murowany. Sos tabasco produkuje się z dodatkiem octu, dzięki czemu ma specyficzny kwaśny smak. Nadaje się szczególnie do doprawiania pochodzących z tamtej części świata potraw z fasoli, jaj, mięsa i sosów, ale doskonale pasuje także do alkoholowych koktajli.

Sos diabelski do krewetek
(4 porcje)

0,75 puszki krojonych pomidorów w sosie własnym, 2 – 3 łyżki soku cytrynowego, 1 dymka wraz ze szczypiorem, 1 łodyga selera naciowego, 1 łyżka chrzanu, 1 łyżeczka sosu tabasco, koncentrat pomidorowy (co najmniej 2 łyżki, ale jeśli sos nie ma wyraźnie pomidorowego smaku-dodać więcej) , sól, cukier i pieprz do smaku, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

Dymkę posiekać jak najdrobniej wraz ze szczypiorem, łodygę selera obrać z włókien i posiekać. Wymieszać pomidory z siekaną łodygą selera, dymką i koncentratem pomidorowym oraz siekaną pietruszką, doprawić solą, pieprzem i cukrem, po czym jeszcze raz krótko zmiksować. Po schłodzeniu w lodówce podawać do gorących krewetek.

Zupa tabasco
(4 porcje)

1 duży podwójny filet z kurczaka, 2 łyżki oliwy lub oleju, 3 marchwie, 3 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 puszka obranych pomidorów w zalewie (45 dag), 3 szklanki rosołu wołowego z kostki, pół szklanki zielonej lub czerwonej soczewicy, pół szklanki grubej kaszy perłowej lub pęczaku, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka świeżego, 1 łyżeczka soli, 8 kropli sosu tabasco, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Pokroić filet z kurczaka na nieduże kawałki i obsmażyć na rumiano na oliwie lub oleju. Marchew pokroić w krążki, a selera naciowego w paseczki. Mięso, marchew, seler, soczewicę, kaszę, przecier, majeranek i tymianek wraz z rosołem wołowym gotować na małym ogniu godzinę od momentu, kiedy zawrze. W trakcie gotowania dodać sól i pieprz. Kiedy wszystkie składniki zupy będą już miękkie, posypać siekaną zieloną pietruszką i podawać ze świeżym pieczywem.