Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

28.07.2008
poniedziałek

Hiszpańska zapiekanka z kurczaka

28 lipca 2008, poniedziałek,

4 udka z kurczaka, 2 woreczki ryżu do gotowania (po 100 g), 3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy, duża cebula, duży ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, zielona lub żółta papryka, pół szklanki zielonego konserwowego groszku, półtorej szklanki rosołu drobiowego z kostki , kilka nitek szafranu, nieduży liść laurowy, pieprz i ewentualnie sól. 
1. Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.
2. Rozgrzać na patelni olej lub oliwę i obsmażyć udka z obu stron na ciemnozłoto. Odłożyć do żaroodpornego naczynia.
3. Na pozostałym na patelni oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dodać do kurczaka.
4. Rosół wymieszać z koncentratem, dodać namoczony w łyżce wody szafran i wlać do kurczaka, dodać liść laurowy.
5. Wsypać do naczynia z kurczakiem ryż (nie mieszać).
6. Potrawę zapiekać pod pokrywą w nagrzanym do 180 st C piekarniku około 30 minut.

Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze grzać.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop