Zielony groszek z bazylią
(4 porcje)
50 dag groszku szablastego, 4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku (można w sklepach kupić gotowy krojony boczek), 2 szalotki, nieduża biała cebula, łyżka masła, 3 łyżki posiekanej bazylii, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, łyżeczka do kawy cukru, sól, pieprz.
1. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojony boczek. Smażyć, aż boczek się zrumieni.
2. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną w krążki cebulę i posiekaną szalotkę. Smażyć aż cebula i szalotkę staną się przezroczyste a nawet zaczną się nieco ozłoci.
3. Dodać umyty i oczyszczony z końcówek groszek i smażyć około 2 minut doprawiając lekko solą, cukrem i pieprzem.
4. Gotową potrawę posypać z wierzchu siekaną bazylią i zieloną pietruszką.
Komentarze
A co to za danie bezmiesne skoro jest w nim boczek ?
Boczek jest usprawiedliwiony drugą częścią tytułu, która brzmi: „i nie tylko”! Zresztą pomysł jest kucharzy prowansalskich a oni dania do dań mięsnych zaliczają te z wołowiny lub dziczyzny.