Wątróbki drobiowe duszone z ryżem
(4 porcje)
50 dag wątróbek drobiowych, 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy, cebula, sól, pieprz, 2 woreczki ryżu do gotowania, szklanka rosołu (z kostki), łyżka przecieru pomidorowego, pół szklanki bulionu, 2 łyżki startego parmezanu.
1. Wątróbki oczyścić z błonek i tłuszczu.
2. Na roztopionej łyżce masła i 2 łyżkach oliwy podsmażyć wątróbki z drobno posiekaną cebulą, posolić.
3. Ryż zalać rosołem, gotować, aż ryż wchłonie cały rosół, na koniec dodać przecier pomidorowy i wymieszać.
4. Do ryżu dodać wątróbki, lekko wymieszać, ułożyć potrawę w żaroodpornym naczyniu, wygładzić wierzch i posypać parmezanem.
5. Zapiekać 20 minut pod przykryciem.