Tort omletowy z grzybowym nadzieniem

(4 porcje)

8 jaj, sól, pieprz, 50 dag grzybów leśnych lub pieczarek, mała cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany, pół łyżeczki mąki, 2 łyżki startego parmezanu. 
1. Grzyby umyć, posiekać; cebulę obrać i posiekać.
2. Rozgrzać masło, dodać grzyby z cebulą i dusić mieszając, aż grzyby staną się miękkie.
3. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać do uduszonych grzybów. Doprawić całość solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzać pół łyżeczki masła; ubić 2 jaja z łyżeczką wody i solą wylać na rozgrzane masło i usmażyć omlet.
5. Omlet ułożyć na żaroodpornym półmisku i posmarować jedną trzecią farszu grzybowego.
6. Znów usmażyć omlet z dwóch jaj i ułożyć go na warstwie farszu na pierwszym omlecie. Powtórzyć tę czynność jeszcze raz i na wierzchu pozostawić omlet nie okryty farszem.
7. Ostatni omlet posypać parmezanem i pokropić stopionym pozostałym masłem.
8. Zapiekać około 10 minut w gorącym piekarniku.

Tort omletowy dzielimy jak tort, w tym wypadku przeznaczony jest dla czterech osób a więc przekrojony na cztery części.
Możemy podawać omletowy tort z ziemniakami z wody, gorącą, odgrzaną bułką lub ryżem.