Pstrągi na niebiesko

(4 porcje)

4 pstrągi, szklanka winnego octu, 4 szklanki osolonej wody, 2 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy. Jako dodatek 2 łyżki stopionego masła. 
1. Ryby sprawić. Można pozostawić łebki, ale wtedy trzeba usunąć
oczy i skrzela.
2. Na głębokim półmisku ułożyć surowe ryby, polać winnym octem i kilkakrotnie przewracając pozostawić na pół godziny.
3. Przygotować w szerokim garnku lub rynience do gotowania ryb osoloną wrzącą wodę z korzeniami, włożyć do niej grzbietem do góry pstrągi i gotować na niezbyt ostrym ogniu 20 -25 minut.
4. Wyjąć ostrożnie ryby z wywaru. Ułożyć na półmisku. Można ryby polać roztopionym masłem lub podać je osobno, w sosjerce.