Polędwica wołowa duszona w śmietanie

(4 porcje)

Ok. 60 dag ładnej polędwicy, pół cytryny, łyżka oliwy z oliwek, marchew i pietruszka, łyżka masła, szklanka śmietany i pół łyżeczki mąki, sól, pieprz. 
1. Polędwicę posmarować oliwą, obłożyć plasterkami cytryny, marchwi i pietruszki i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
2. Po tym czasie oskrobać ja z marynaty, posolić.
3. Masło rozgrzać w garnku, obsmażyć na nim ze wszystkich stron polędwicę, po czym
zalać wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami wody śmietaną, dodać sól i pieprz i dusić polędwicę nie dłużej niż pół godziny.

Polędwica taka pokrojona w centymetrowe plastry, podawana z dodatkiem ziemniaków z wody lub z szerokim makaronem jest wytwornym i pysznym daniem.
Amatorzy ziołowych przypraw mogą eksperymentować dodając szczyptę suszonej bazylii lub 2-3 listki świeżej szałwii.