Dla ochłody nie tylko lody

koktajl1.jpg

Wprawdzie jeszcze upały nie zdążyły dać się mieszkańcom Polski we znaki ale z zapowiedzi wynika, że lato może być gorące. Na wysoką temperaturę często narzekają członkowie naszej rodziny smakoszy mieszkający na innych kontynentach.

Słowem – warto pomyśleć o sposobach na wywołanie uczucia chłodu. Mam na myśli sposoby kulinarne.

Tym razem nie będę nawet wspominał o piwie z lodówki czy białym lub różowym winie z grzechoczącymi kostkami lodu w kieliszku. Dziś stawiam na drinki bezalkoholowe. Jest ich bowiem takie mnóstwo i są tak smaczne, że warto przynajmniej niektóre przypomnieć. I mam nadzieję, że dorzucicie swoje przepisy – oryginalne i nieznane.

No to zapraszam do barku!

Żurawinowy

3 l soku z żurawin, sok z tuzina cytryn, 1 l esencji herbacianej z hibiskusa, 2 l piwa imbirowego, lód

Soki owocowe wymieszać z esencją herbacianą i mocno oziębić. Do kieliszków lub szklanek koktajlowych wsypać kostki lodu, wlać koktajl i dolać piwa imbirowego.

koktajl2.jpg

Jabłkowy

3 l soku z jabłek, sok z tuzina cytryn, 1 l soku ananasowego, 1 l wody, lód

Soki wymieszać i oziębić. Do szklanek koktajlowych wsypać kilka kostek lodu. Dolać soki i uzupełnić wodą sodową.

Malinowy

10 dag świeżych, malin lub innych miękkich owoców, 10 dag lodów waniliowych, 0,25 l mleka, 2 łyżki słodkiej śmietany, zapach waniliowy, miód

Drobno pokrojone maliny lub wybrane inne owoce zmieszać z lodami waniliowymi, mlekiem i śmietaną. Dodać miód i zapach waniliowy. Dobrze zmiksować. Wlać do szklanki i ozdobić zielonym listkiem.

Kawowy

0,25 l kawy, 0,25 l mleka, zapach waniliowy, 3 łyżki miodu, 2 żółtka, 1 pojemnik bitej śmietany

Zagotować kawę z mlekiem i dodać odrobinę zapachu waniliowego oraz miód. Żółtko połączyć z bitą śmietaną. Mocno mieszając kawę z mlekiem dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Wlać do szklanek, które ozdobić listkiem bazylii.

Marcepanowy

5 dag masy marcepanowej, 2 banany, sok z jednej cytryny, 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki słodkiej śmietany, zapach waniliowy, miód, 0,3 l mleka

Zagotować mleko ze śmietaną i płatkami owsianymi. Obrać banany i grubo je pokroić. Skropić sokiem z cytryny by nie poczerniały. Zmiksować banany z płatkami owsianymi w mleku i masą marcepanową. Dodać miód i zapach waniliowy.

Truskawkowy

45 dag truskawek (mogą być mrożone),5 łyżek miodu, 1/4 szklanki płatków owsianych, 0,25 szklanki pokruszonych orzechów włoskich, 1 pojemnik jogurtu naturalnego

Truskawki zmiksować z miodem, płatkami owsianymi i orzechami. Dolać jogurt. Zmiksować ponownie. Schłodzić i podawać.

Jogurtowy

15 dag truskawek, 1 banan, 1 mango, ćwierć szklanki cukru, pół szklanki jogurtu, 1 łyżeczka zapachu waniliowego, lód

Umyte truskawki pokroić na pół, wymieszać z cukrem i odstawić, by puściły sok. Obranego banana pokroić w plastry, mango też obrać i pokroić w kostkę. Owoce wymieszać i wstawić do lodówki. Po trzech kwadransach zmiksować z jogurtem, zapachem waniliowym i pokruszonym lodem. Wlewać do oziębionych szklanek. Ozdobić truskawką.

Miodowy

1,5 szklanki mleka, 5 łyżek miodu, 2 jaja, cynamon, 2 plasterki pomarańczy

Zmieszać mleko, miód i jaja. Po kilkusekundowym energicznym mieszaniu wlać do szklanek, ozdobić plasterkiem pomarańczy i posypać cynamonem.

Tymiankowy

Pęczek świeżego tymianku, ? l soku z zielonych winogron, 2 cytryny, 0,25 l wody sodowej

Tymianek umyć i osączyć dokładnie. Włożyć do dzbana i zalać sokiem z winogron. Wstawić do lodówki na trzy kwadranse. Zmieszać z wodą sodową i sokiem z cytryn. Pić schłodzony.

Orzeźwiający

20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu miętowego, woda mineralna bez gazu, lód, listki mięty

Zmieszać w szklance koktajlowej sok cytrynowy i syrop miętowy. Dodać pokruszony lód i uzupełnić wodą. Na koniec kilka listków świeżej mięty.