Placek z wiśniami

Półtorej szklanki mąki, jajko, pół szklanki cukru, 2 łyżki masła, ok. 0, 3 szklanki śmietany, 2 łyżki cukru, mała paczka proszku do pieczenia.
Do wysmarowania blachy: łyżeczka masła.
1 kg wiśni i 4 – 6 łyżek cukru.

1. Wymieszać jajko z cukrem i masłem, dodać śmietanę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Najlepiej wykonać tę czynność przy pomocy miksera ręcznego lub w malakserze.
2. Wiśnie wydrylować czyli usunąć pestkę: najlepiej posłużyć się urządzeniem zwanym drylownicą. Jednak jeśli komuś nie chce się poświęcać zbyt wiele czasu, można użyć wiśni z pestkami jednak pamiętajmy: koniecznie ostrzec biesiadników, aby uważali na pestki!
3. Na posmarowaną masłem blaszkę (prawie wielkości blaszki z piekarnika) . wyłożyć ciasto i równo je rozsmarować, po czym na wierzchu rozłożyć wiśnie.
4. Wstawić ciasto do piekarnika i kiedy ciasto zacznie wyrastać ponad owoce posypać je cukrem i dopiekać, aż zrumieni się na ciemnozłoto.