Zupa jarzynowa z boczniakami

(4 porcje)

3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki), 20 dag boczniaków, cebula, 2 marchwie, szklanka pokrojonej drobno zielonej fasolki szparagowej, szczypta kminku, sól, 10 dag makaronu nitki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.
1. Pokroić drobno umyte grzyby i cebulę. Marchew pokroić w plasterki.
2. Pokrojone warzywa zalać wrzącym rosołem warzywnym i gotować 10 minut.
3. Dodać pokrojoną fasolkę, trochę soli, szczyptę kminku i gotować 5 minut
4. Do zupy dodać przecier pomidorowy i makaron i gotować dalsze 5 minut.
5. Na koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Zupa jarzynowa z boczniakami jest jedną z szybkich a efektownych zup. Można przed włożeniem do zupy boczniaki podsmażyć na łyżce masła.