Zupa bazyliowa

(6-8 porcji)

3 ziemniaki, 20 dag zielonej fasolki, 3 pmidory, 10 dag białej fasoli, sól, 1 torebka ryżu do gotowania, 3 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii, ząbek czosnku, 10 dag startego parmezanu, 2 łyżki oliwy.
1. Namoczyć białą fasolę na całą noc w 2 szklankach wody.
2. Ziemniaki pokroić w kostkę.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w ćwiartki.
4. Pokroić drobno zieloną fasolkę.
5. Dodać do namoczonej fasoli ziemniaki, pomidory, fasolę szparagową i 6 szklanek wrzącej wody, posolić. Gotować 30 minut.
6. Na wrzącą zupę wsypać ryż i gotować , aż stanie się zupełnie miękki.
7. Posiekać listki bazylii. Utrzeć wraz z ząbkiem czosnku, oliwą i tartym serem. Najlepiej zrobić to w kuchennym moździerzu, można także ręcznym mikserem.
8. Na dno wazy przełożyć masę bazyliową, zalać zupą.

Ta uproszczona wersja minestrone, jest bardzo smaczna i oczywiście aromatyczna. Można ją przygotować z konserwowej fasoli zielonej i białej, dodając je po opłukaniu pod sam koniec gotowania.