Zupa pomidorowa inaczej

(4 porcje)

4 średnie pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 cebule, strąk zielonej papryki, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka cukru, sól, ząbek czosnku, 3 szklanki rosołu warzywnego (może być z kostki), 2 garście makaronu krajanki, łyżka suszonej bazylii lub 2 łyżki siekanych świeżych listków, szczypta suszonego tymianku.
1. Cebule drobno pokroić, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobne kawałki, paprykę pokroić w cienkie paski, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać pomidory, paprykę, czosnek
3. Po 5-6 minutach duszenia wlać wymieszany z rosołem warzywnym przecier, dodać cukier, sól i znów gotować 5 minut.
4. Do zupy dodać makaron, bazylię i tymianek i gotować 10 minut.

Ta zupa pomidorowa jest rzeczywiście gotowana inaczej, jest jednak niezwykle smaczną i pożywną zupą, niektórzy będą ją bardziej lubić niż zwykłą pomidorową.