Ciasto z lekkim kremem

Na ciasto: 50 dag mąki łyżka mąki ziemniaczanej, pół kostki masła, łyżeczka amoniaku, pół szklanki cukru, pół szklanki śmietany, 2 jaja.
Na krem: 3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, szklanka śmietany, 3 szklanki mleka, szklanka cukru, kostka masła.

1. Wymieszać mąkę pszenną z amoniakiem, dodać masło i posiekać.
2. Zmiksować jaja ze śmietaną, cukrem i mąką ziemniaczaną.
3. Połączyć mąkę z masłem i ubitą masą jajeczną, zagnieść ciasto.
4. Podzielić ciasto na cztery części, rozwałkować na jednakowe placki i każdy osobno upiec na jasnozłoto.
5. Przygotować krem: zmiksować jaja śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
6. Zagotować mleko z cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszając dodawać zmiksowane jaja. Chwilę gotować.
7. Gotową, gorącą masą przełożyć upieczone placki, kilkoma łyżkami masy posmarować wierzch i przybrać orzechami, migdałami lub skórką pomarańczową w cukrze.

Ciasto kroić dopiero kiedy ostygnie.