Ciasto z lekkim kremem
Na ciasto: 50 dag mąki łyżka mąki ziemniaczanej, pół kostki masła, łyżeczka amoniaku, pół szklanki cukru, pół szklanki śmietany, 2 jaja.
Na krem: 3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, szklanka śmietany, 3 szklanki mleka, szklanka cukru, kostka masła.
1. Wymieszać mąkę pszenną z amoniakiem, dodać masło i posiekać.
2. Zmiksować jaja ze śmietaną, cukrem i mąką ziemniaczaną.
3. Połączyć mąkę z masłem i ubitą masą jajeczną, zagnieść ciasto.
4. Podzielić ciasto na cztery części, rozwałkować na jednakowe placki i każdy osobno upiec na jasnozłoto.
5. Przygotować krem: zmiksować jaja śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
6. Zagotować mleko z cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszając dodawać zmiksowane jaja. Chwilę gotować.
7. Gotową, gorącą masą przełożyć upieczone placki, kilkoma łyżkami masy posmarować wierzch i przybrać orzechami, migdałami lub skórką pomarańczową w cukrze.
Ciasto kroić dopiero kiedy ostygnie.
Komentarze
wyborne
Warto sprobowac Surowke z mlodej kapusty robiona po Amerykansku.
1/2 glowki kapusty poszatkowac
1/4 glowki, dodac posiekanej cebulki
1 marchewke zetrzyc na tarce na wiorka
dodac sol i pieprz do smaku oraz Majonezu moze tez byc uzyty majonez bez tluszczowy.
Wymieszac i podawac do miesa z ziemniakami.
Pycha. Sprobujcie. Smakuje duzo lepiej niz z olejem i cytryna
Spróbujemy i zdamy sprawozdanie. Dzięki.
Witam serdecznie 😉
Bardzo zależy mi na tym przepisie, bo mama coś wspominała, że pamięta ciasto z amoniakiem i kremem z dzieciństwa i chcę jej zrobić niespodziankę ;), lecz nie do końca wiem co zrobić z kostką masła podaną w składnikach na krem. Czy należy mleko zagotować z cukrem i masłem? Bo w punkcie 5 i 6 powtarza się mąka ziemniaczana.
pozdrawiam
Malwina