Figa bez maku ale za to słodka

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Po wielokroć pisałem, że nie jestem miłośnikiem słodyczy (z wyjątkiem kutii na Boże Narodzenie). Ale czasem , a ostatnio coraz częściej, nachodzi mnie apetyt na coś słodkiego. Może to zdziecinnienie – jak twierdzą złośliwi przyjaciele – albo tak objawia się prawdziwa męskość – jak sam sobie wmawiam. Prawdę mówiąc wszystko jedno jaka jest przyczyna ale dzięki niej i Wam osłodzę trochę życie, podając trzy moje ulubione przepisy na desery.

Figi w sosie karmelowym
3 figi, 10 dag cukru, szczypta szafranu, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki mieszanki czterech przypraw, 10 dag mieszanki orzechów laskowych, rodzynek, migdałów i orzechów włoskich, 10 białych winogron
Figi umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Rozpuścić na patelni cukier z odrobiną wody aż powstanie karmel. Dodać przyprawy, mieszankę bakalii i mieszać chwilę smażąc. Na talerzu ułożyć figi polać karmelem i ozdobić winogronami chwilę przed tym trzymając je na rozgrzanej patelni.

Seadas (serowe ravioli z miodem)
20 dag kaszki z pszenicy twardej (semoliny), 2 dag smalcu, sól, 4 ? 5 łyżek oliwy z oliwek, 6 dag sera pecorino, 1 łyżka maki pszennej, 5 dag miodu
Z kaszki pszennej, smalcu, odrobiny wody, soli i 1 łyżki oliwy wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Cienko je rozwałkować i powycinać krążki o średnicy 8 – 10 cm. Świeży ser pecorino pokroić na kawałki i wraz z  odrobiną wody oraz 1 łyżką maki włożyć do rondla. Roztopić na małym ogniu aż do powstania gęstego, płynnego kremu. Na środek każdego krążka włożyć po łyżce kremu. Przykryć drugim krążkiem i zlepić mocno brzegi. Piec w gorącej oliwie aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu posmarować miodem i natychmiast podawać.

Tort morelowy
Na ciasto:25 dag(1,5 szklanki ) mąki, 170 g masła 10 dag siekanych obieranych migdałów, pół szklanki cukru pudru, 4 żółtka, ew. zapach np. wanilia
Krem: pół słoiczka dobrej marmolady morelowej (od biedy można ją zastąpić powidłami śliwkowymi), 4 białka, pół szklanki cukru pudru, Na lukier: pół szklanki cukru pudru, ćwierć słoiczka powideł lub  marmolady morelowej, łyżka soku cytrynowego.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Z tej ciąży nie ma już co zbierać, mówi lekarz na USG. „I czego pani od nas oczekuje?”

Nie wrócę do ginekologa, który prowadził moją ciążę, bo musiałabym skłamać, że poroniłam, opowiada Wioletta. Przez kilka tygodni żyłam jak tykająca bomba, nie jadłam, nie spałam, wyznaje Karolina. Obie przerwały ciążę w drugim trymestrze.

Agata Szczerbiak

Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem i masłem, dodać migdały oraz  żółtka i zagnieść ciasto. Rozwałkować 5 jednakowych placków (tortownica o średnicy 22-25 cm). Kolejno upiec na złocisto.
Krem: Ubić  sztywną pianę z białek pod koniec dodając cukier i zmiksowaną marmoladę.
Przekładać nią  placki.
Lukier: Utrzeć składniki lukru i rozsmarować  go na wierzchu tortu.
Tort powinien postać w lodówce lub chłodnym miejscu  co najmniej 4 dni.

A co Wy lubicie ze słodyczy najbardziej?

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj