Babeczki ryżowe z owocami
(4 porcje)
2 torebki ryżu do gotowania, szklanka miękkich owoców lub drylowanych wiśni świeżych lub rozmrożonych, 2 szklanki mleka, pół szklanki cukru, żółtko, cukier wanilinowy, łyżeczka oliwy. Jako dodatek : szklanka jogurtu naturalnego i spora łyżka cukru.
1. Ryż ugotować w torebkach na wpół miękko, po czym wysypać z torebek, wrzucić do wrzącego mleka i gotować dotąd, aż ryż wchłonie całe mleko.
Można jeszcze dodatkowo wstawić na 20-30 minut do piekarnika, aby się doskonale wypiekł.
2. Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, wymieszać je z gorącym ryżem.
3. Przygotować 4 filiżanki lub kokilki, wysmarować odrobiną oliwy, nałożyć warstwę ryżu uciskając . Na pierwszej warstwie ryżu ułożyć owoce i znów warstwę ryżu, tym razem lżej ucisnąć.
4. Wstawić foremki z ryżem do lodówki.
5. Po kilku godzinach wyjąć babeczki z lodówki, wyłożyć dnem do góry.
6. Wymieszać jogurt z cukrem i podać w dzbanuszku jako dodatek do babeczek.