Dorsz zapiekany z makaronem i warzywami

(4-6 porcji)

40 dag filetów z dorsza, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, 3 łyżki masła, pół szklanki startego żółtego sera, pół szklanki śmietany, jajko, sól, pieprz, kilka kropli przyprawy do zup, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki. Do wysmarowania. żaroodpornego naczynia: 2 łyżki oleju lub oliwy.

1. Marchew, pietruszkę, seler i por pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na tarce jarzynowej (grubszej), poddusić na łyżce masła.
2. Cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na pozostałym maśle na jasnozłoto.
3. Filety rybne pokroić w paski, dodać do usmażonej cebuli, podsmażyć, po czym dodać 4 łyżki wody i dusić15 minut, doprawić solą i pieprzem.
4. Ugotować makaron.
5. Ułożyć połowę makaronu w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, na makaronie ułożyć uduszone warzywa i rybę., nakryć resztą makaronu.
6. Wymieszać śmietanę z jajkiem i przyprawą do zup, dodać odrobinę soli i pieprzu. Wylać na makaron, posypać po wierzchu startym serem.
7. Zapiekać w nagrzanym do 180 st C piekarniku około 15 minut.
Posypać siekaną zieloną pietruszką.