Zupa wiosenna z zielonych ogórków

(4-6 porcji)

3 długie zielone ogórki wagi około 50 dag, 2 marchwie, 3 spore ziemniaki, 5 szklanek wody lub rosołu z kurczaka, szklanka śmietany 12 proc., łyżka mąki, łyżka masła, ew. kostka rosołu drobiowego, 2 ząbki czosnku, sól, 3 łyżki posiekanego koperku.

1. Obrać ogórki i marchew, pokroić w wąskie paseczki. Podsmażyć na maśle.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Podsmażone warzywa zalać wodą, dodać ziemniaki i gotować 10-12 minut. Lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
4. Do zupy dodać wymieszaną z mąką śmietanę, jeśli zupa była gotowana na wodzie również kostkę rosołową, raz zagotować.
5. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.

Taka wiosenna, aromatyczna zupa nadaje się znakomicie na świąteczny stół.