Zupa wiosenna z zielonych ogórków
(4-6 porcji)
3 długie zielone ogórki wagi około 50 dag, 2 marchwie, 3 spore ziemniaki, 5 szklanek wody lub rosołu z kurczaka, szklanka śmietany 12 proc., łyżka mąki, łyżka masła, ew. kostka rosołu drobiowego, 2 ząbki czosnku, sól, 3 łyżki posiekanego koperku.
1. Obrać ogórki i marchew, pokroić w wąskie paseczki. Podsmażyć na maśle.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Podsmażone warzywa zalać wodą, dodać ziemniaki i gotować 10-12 minut. Lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
4. Do zupy dodać wymieszaną z mąką śmietanę, jeśli zupa była gotowana na wodzie również kostkę rosołową, raz zagotować.
5. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.
Taka wiosenna, aromatyczna zupa nadaje się znakomicie na świąteczny stół.
Komentarze
nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi waflami?
wyłożyłam dno blaszki i wafel po upieczeniu jest wilgotny
Czy drugi wafel jest do położenia na wierzchu?
Wafel w mazurkach zastępuje używane w dawnej polskiej kuchni opłatki: służy jedynie do tego,aby ciasto,bardzo słodkie i lepkie nie przykleiło sie do blaszki.Taki ma być : wilgotny,ale obojętny w smaku,pozwalający ładnie wyjąć mazurek i pokroić na porcje.Barbara i Piotr
Panie Piotrze jestem wielkim fanem Pana audycji w TokFm i podałem przepis żonie, ze strony www radia. Teraz mam awanture ponoć ciasto jest bardzo podejrzane, jest jeszcz ciepł zobaczymy co będzie jutro. W tamtym przepisie są inne proporcje cukru i mąki a może tak ma być
Panie Waldemarze, Pan się nie boi, TOK FM za Panem stoi. A już napewno ja.Bedzie sukces.
Tegoroczne Swięta Wielkanocne – jak zawsze – z Państwa przepisami.Potrawy zawsze się udają, są smaczne i niepowtarzalne. Smakują nie tylko w święta. Powtarzam je w ciągu całego roku, bo domownicy dopraszają się o nie.
Dziękuję za Państwa przepisy, bo zawsze znajdę coś oryginalnego, by zaskoczyc biesiadników. Serdeczne dzięki. Ewa