Sękacz wielkanocny
25 dag masła, szklanka i ćwierć szklanki (25 dag) cukru, 2 cukry waniliowe, 6 jaj, 7 łyżek (7 dag) mąki ziemniaczanej, niepełna szklanka (18 dag) mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka rumu lub olejek rumowy, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Do wysmarowania tortownicy (średnicy 25 cm) – pół łyżki masła.
1. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 3 żółtka, białka odłożyć. Następnie dodawać, ucierając masę, 3 całe jajka.
2. Wymieszać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, mieszając dodać do masy maślano-jajecznej.
3. Ubić pianę z pozostawionych białek i dodać do ciasta, wraz z rumem lub olejkiem i siekanymi orzechami.
4. Nalewać do wysmarowanej tortownicy cienką warstwę ciasta, piec górnym płomieniem na ciemno – złocisto, po czym nalewać następną warstwę i tak do wyczerpania się ciasta.
Sękacz można polać lukrem przygotowanym z 3 łyżek cukru-pudru wymieszanych z dozowanego kroplami soku cytrynowego lub posypać cukrem pudrem. Smakuje wybornie a przy tym jest bardzo dekoracyjnym ciastem ze względu na ciemne paski.