Baba puchowa

50 dag mąki, szklanka śmietanki 12%, 8 dag drożdży, 3 łyżki mleka, niepełna szklanka cukru, pół kostki tłustego masła, 8 żółtek, spora szczypta soli, 2 garście rodzynek, kawałek laski wanilii, łyżka masła do wysmarowania formy

1. Wsypać połowę mąki do miski.
2. Zagotować śmietankę i wrzącą zaparzyć wsypaną do miski mąkę, energicznie mieszając.
3. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem.
3. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru na jednorodną masę.
4. Zaparzoną a następnie ostudzoną mąkę połączyć z drożdżami, żółtkami, pozostałą mąką, solą i wyrabiać przez co najmniej 15 minut.
5. Umyć i osuszyć rodzynki.
6. Rozpuścić masło i dodać wraz z rodzynkami i posiekaną jak najdrobniej wanilią do ciasta. Wyrabiać aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Odstawić do wyrośnięcia.
7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanych sowicie masłem form babowych i kiedy znów wyrośnie wstawić do nagrzanego do temperatury 190 st C piekarnika. Piec ponad 30 minut, wyjąć z piekarnika w momencie, kiedy patyczek wkłuty do ciasta będzie suchy.

Baby puchowe to naprawdę delikatne ciasta, ostrożnie należy je wkładać i wyjmować z piekarnika, aby nie opadły.