Mazurek pomarańczowy

Na ciasto: półtorej szklanki mąki, 20 dag masła, pół szklanki cukru pudru, 2 żółtka.
Masa pomarańczowa: 4 spore pomarańcze, 2 cytryny, jabłko, 2 szklanki z czubem cukru, 2 garści siekanych migdałów.

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować ,ułożyć na blaszce(25×30 cm), ponakłuwać widelcem, upiec na złocisto.
2. Pomarańcze dokładnie wyszorować szczoteczką, i wraz ze skórką zetrzeć na tarce. Usunąć pestki, które są bardzo gorzkie. Jabłko zetrzeć na jarzynowej tarce.
3. Wraz z cukrem gotować starte owoce aż masa zacznie gęstnieć.
4. Wyłożyć masę na ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać siekanymi migdałami. Kroić, dopiero kiedy masa zupełnie stężeje.