Kaczka faszerowana
Duża kaczka, 5 wątróbek drobiowych, 20-30 dag zmielonej wieprzowiny, 4 łyżki tartej bułki, plasterek słoniny, ząbek czosnku, łyżka majeranku, kieliszek dobrego, mocnego alkoholu, najlepiej koniaku, 2 jajka, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy. Do polewania mięsa pól szklanki jakiegokolwiek wytrawnego wina.
1. Kaczkę sprawić i uzbroiwszy się w cierpliwość na kilkanaście minut zdjąć z niej skórę, pozostawiając trochę mięsa pod skórą. Zaczyna się tę pracę od przekrojenia grzbietu. Następnie podważając ostrym nożykiem, uważając, aby nie przerywać skóry zdejmować skórę z tuszki. Jeśli przekroi się skórę, można ją przed napełnieniem farszem zaszyć.
2. Zdjętą skórę posolić, odłożyć.
3. Kaczkę bez skóry obsmażyć na łyżce oliwy, podlać wodą i poddusić na tyle, aby po ostudzeniu łatwo było zdjąć pozostałe przy kości mięso.
4. W malakserze umieścić: mielone mięso, wątróbki, ,mięso z kaczki, dodać alkohol, majeranek i czosnek, sól oraz pieprz, 2 jajka, tartą bułkę i dobrze wyrobić całość. Jeśli nie ma się malaksera należy wszystkie te składniki zmielić w maszynce do mięsa.
5. Skórę z kaczki zaszyć na dłuższym odcinku, pozostawiając jedynie otwór, przez który włożyć farsz. Ten otwór także zaszyć, posmarować napełnioną farszem kaczkę oliwą i wstawić do gorącego piekarnika (200 st C).
6. Piec 90 minut po zmniejszeniu temperatury do 180 st C, polewając mięso winem, potem zaś wytworzonym sosem.
Kaczkę taką podaje się na zimno pokrojoną w cienkie plasterki, z dodatkiem żurawiny do mięs, chrzanu lub śliwek czy gruszek w occie.
Komentarze
witam . Właśnie skończyłem piec kaczkę wg waszego przepisu. Ale podczas pieczenia pękła mi na szwie . Zostawie tak do wystygnięcie i dopiero ja obejze . Farsz super
Dzień dobry. Kaczkę którą upiekłem wg Państwa przepisu, zjedzono bardzo szybko. Jest wyśmienita no może trochę za mało ostra mi wyszła. Do kaczki dodałem posiekanej natki pietruszki. Kaczka pękła mi bo zbyt dużo farszu w nią włożyłem. Po zastygnięciu farszu nie miało to większego znaczenia Dziękuje za swietny przepis. Życzę Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku. Pozdrawiam Zakrzewski
Cieszymy się z udanego pieczenia. Rezultat będzie jeszcze lepszy po kilku kolejnych próbach. Życzymy sukcesów w Nowym Roku nie tylko za stołem.A za życzenia oczywiście dziękujemy.
piekę taką kaczkę od wielu lat. Wyśmienita! Przeglądałem wiele stron z przepisem na faszerowaną kaczkę pierwsza strona z rzetelnym i doskonałym przepisem. Należy zaznaczyć aby ilość farszu nie była zbyt duża bo pękają szwy. A jeszcze jedno dodaję do farszu rodzynki a czasami zamiast nich suszone żurawiny. Pozdrawiam wszystkich smakoszy. agorzyk
pewnie jest smaczna , farsz ze zjadalnych składników ja polecam dodać trochę uprazonej kaszy gryczanej i zalecam trubowanie kaczki zamias obdzieranie ze skóry zajecie troche czasochłonne ale efekt nie do porównania . pozdrawiam wszystkich