Gotowany sernik

1 kg białego, tłustego sera, 25 dag masła, 1 szklanka cukru, szklanka śmietanki 12%, opakowanie budyniu waniliowego, cukier waniliowy lub drobno posiekany kawałek wanilii, ok. 20 dag podłużnych biszkoptów, dowolne bakalie.
Na polewę:4 łyżki wody, 4 łyżki cukru, 3 łyżki masła (ćwierć kostki), 3 płaskie łyżki kakao, cukier waniliowy.
1. Ser zemleć dwu- lub trzykrotnie w maszynce.
2. Rozpuścić w garnku masło, dodać zmielony ser, cukier. Mieszając podgrzewać, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki.
3. Budyń wymieszać ze śmietanką, dodać do masy serowej i chwilę gotować. Dodać cukier waniliowy lub wanilię. Dodać na koniec bakalie i wymieszać.
4. W tortownicy ułożyć nie pozostawiając pustych miejsc warstwę biszkoptów, na nich warstwę masy serowej. Odstawić sernik do wystudzenia.
5. Przygotować polewę: gotować do lekkiego zgęstnienia masło, cukier, kakao i wodę oraz cukier waniliowy. Gotowanie takie trwa około 5-6 minut.
6. Polać polewą wierzch sernika, wstawić dokładnie okryty do lodówki na kilka godzin.