Filet z kurczaka zapiekany ze szpinakiem

(8 porcji)

2 podwójne filety z kurczęcej piersi, 2 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz, 1 kg szpinaku, łyżka masła, niewielka cebula, ząbek czosnku, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 4 łyżki śmietany (18 proc.), pół szklanki startego żółtego sera.

1. Szpinak obrać, umyć i wysuszyć możliwie dokładnie.
2. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodać szpinak i mieszając dusić, doprawiając solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
3. Uformować 8 kotletów z kurczęcej piersi, obsmażyć na oleju, posypać solą i pieprzem.
4. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę uduszonego szpinaku, na nim filety kurczęce.
5. Wymieszać śmietanę z tartym serem, polać nią po wierzchu mięso i zapiec 20 minut w temperaturze 180 st C.

Zapiekankę tę można podawać z ryżem lub makaronem.