Zgadnij co gotujemy? (79)

Kolejny quiz będzie… klasztorny. Tkwię bowiem  w lekturze dotyczącej historii stołu papieskiego. To arcyciekawa lektura. I chcę się nią podzielić z blogowymi przyjaciółmi. Po rozwiązaniu zagadki podam tytuł książki dzięki której powstały pytania. Kto najszybciej i prawidłowo na nie odpowie otrzyma, i tym razem nie książkę lecz koszulkę (T-shirt) wyprodukowana na jubileusz 50-lecia „Polityki”. Aby umożliwić złożenie autografu i dedykacji, do koszulki dołączony będzie jeden z dawniej wydanych zeszycików kulinarnych.

No to do dzieła!

1. Małże były pożywieniem pielgrzymujących śladami św. Jakuba. W jakiej części Hiszpanii stoi świątynia patrona tych łasuchów?
2. Najstarszy ser szwajcarski to schabziger (ser kozi), był on produkowany już w VIII wieku ale w którym (żeńskim) klasztorze?
3. O zupie tej pisze w swej książce zatytułowanej „Opera” i wydanej w 1570 r w Wenecji Bartolomeo Scappi i nazywa ją zupą apostołów (brodo apostolorum) – z czego to zupa?

Odpowiedzi, jak zwykle, trzeba wysyłać na adres internet@polityka.com.pl