Śledzie w śmietanie

2 opakowania gotowych filetów w oleju lub 50 dag filetów, szklanka śmietany 18%, sok z 1 cytryny, co najmniej łyżka cukru, jabłko, duża cebula, łyżka majonezu, sól.

1. Filety śledziowe w oleju umyć pod zimną wodą, zalać 2 – 3 szklankami zimnej wody i moczyć próbując 2 – 3 godziny. Filety zwykł (np. majtasy) umyć, zalać wodą i również próbując czy już są dobre moczyć, te jednak zazwyczaj moczy się nieco dłużej.
2. Przygotować sos: jabłko utrzeć na jarzynowej tarce, cebulę drobno posiekać lub także utrzeć na tarce, dodać śmietanę, cukier, sok cytrynowy (próbując), majonez i na koniec odrobinę soli do smaku.
3. Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na kawałki i układać w słoju przekładając warstwę ryby sosem. Odstawić na kilka godzin.

Śledzie w śmietanie to najbardziej klasyczne danie ze. śledzi, obok śledzi w oleju.
Śledzie w śmietanie doskonale nadają się jako dodatek do postnych, ugotowanych w mundurkach ziemniaków.