Śledzie marynowane w sosie żółtkowym

10 śledzi, 2 szklanki mleka. Na sos: 3 gotowane żółtka, cebula, jabłko, łyżeczka cukru, szklanka niezbyt ostrego octu winnego (z białego wina) lub sok z 4 cytryn, 2 łyżki oliwy, 3 łyżeczki musztardy.

1. Śledzie wymoczyć co najmniej przez 12 godzin. Osuszyć, obrać ze skóry, wyfiletować. Zostawić jeden mlecz.
2. Filety ze śledzi zalać mlekiem na 2 godziny. Wyjąć, osuszyć. Zwinąć każdy płat ciasno, zaczynając od cieńszej strony filetu. Spiąć wykałaczką.
3. Na sos: utrzeć lub zmiksować mlecz, żółtka, jabłko i cebulę, wymieszać z cukrem, octem lub sokiem cytrynowym, oliwą i musztardą.
4. Zrolowane filety śledziowe ułożyć w słoju, zalać marynatą. Odstawić na kilka godzin.