Śledzie podpiekane i marynowane

8 solonych śledzi, łyżka masła, 2 łyżki kaparów, 4 szalotki, 2 liście laurowe, 3 łyżki oliwy, 2 cytryny, łyżeczka siekanej zielonej pietruszki.

1. Śledzie wymoczyć około 6-8 godzin zmieniając dwukrotnie w tym czasie wodę. Wymoczone śledzie oczyścić: zdjąć skórę, wypatroszyć, odciąć główki, wyfiletować. Odłożyć jeden mlecz.
2. Filety składać po dwa, ułożyć na folii aluminiowej, na nich kawałeczki masła i piec kwadrans w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Ostudzić, pokroić na kawałki
3. Rozetrzeć mlecz z oliwą, dodać sok cytrynowy, siekaną zieloną pietruszkę i posiekane także szalotki, kapary i liść laurowy. Wymieszać sos.
4. Kawałki śledzia ułożyć na głębszym półmiseczku, polać sosem i odstawić co najmniej na godzinę.