Zgadnij co gotujemy? (75)

Dobre kolacje często kończą się podaniem deski serów. Można kupić w polskich sklepach sery niemal ze wszystkich krajów Europy. Jeśli zważy się, że w samej tylko Francji produkowane jest ponad 500 gatunków sera i doliczyć do tego jeszcze przysmaki serowarskie z innych krajów to ile jeszcze  quizów może być na ten temat – ho, ho. Oto dzisiejsze pytania:

1. Najstarszy francuski ser – dzieło zakonników – wyprodukowano w 962 roku i nazywa się on…?
2. W jakim kraju produkują przysmak pod nazwą Parrano Robusto?
3. Nawet Anglicy potrafią wyprodukować dobry ser, ich pyszny pleśniowiec nazywa się?

Odpowiedzi proszę przysyłać na adres internet@polityka.com.pl

Jak zwykle kto pierwszy ten lepszy. Trzy prawidłowe odpowiedzi umożliwią wysłanie nagrody. A dziś nagroda to książka Barbary Adamczewskiej z cyklu Encyklopedia Gotowania opublikowana w wydawnictwie Prószyński i S-ka pod tytułem „Drugie dania”. Oczywiście z autografem autorki i moją dedykacją. Czekam więc!