Wątróbki kurczęce z sosem musztardowo-śmietankowym

(4 porcje)
0, 5 kg wątróbek kurczęcych, 2 łyżki oleju z pestek winogron, 2 łyżki masła, ćwierć szklanki śmietany, 5 łyżek mleka, łyżeczka mąki, łyżka musztardy, spora szczypta suszonej bazylii i rozmarynu, pieprz, sól.

1. Wątróbki oczyścić z tłuszczu i żyłek, umyć i osuszyć papierową ściereczką.
2. Cebulę pokroić w cienkie krążki.
3. Rozgrzać olej z masłem, usmażyć wątróbki i cebulę, około 4 minut.
4. Wymieszać mleko z mąką i musztardą, dodać wraz z pieprzem i solą do wątróbek i dusić razem 10 minut na niewielkim ogniu, uważając, aby potrawa się nie przypaliła
5. Dodać śmietanę i zioła, zagotować sos.

Wątróbka doskonale komponuje się z ryżem lub ziemniakami puree. Jako dodatek doskonałe są jabłka do mięsa duszone z majerankiem lub kiszone ogórki.