Zamiast gołąbków

(4 porcje)

Ok. 40 dag schabu karkowego lub mięsa z wieprzowej łopatki, ćwierć białej kapusty, cebula, pół szklanki oleju, 2 jaja, pół szklanki łyżki tartej bułki, pieprz, sól, łyżka siekanego koperku.
1. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści i obgotować 10 minut w lekko osolonej wodzie, ostudzić, wycisnąć dokładnie z wody, pokroić na kawałki.
2. Mięso pokroić na drobne kawałki.
3. Cebulę posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
4. Cebulę, kapustę i mięso zemleć w maszynce do mięsa, dodać jaja, 2 łyżki tartej bułki, sól i pieprz oraz koperek, wyrobić masę.
5. Formować owalne, nieduże kotlety, obtaczać je w tartej bulce i smażyć na oleju na rumiano z obu stron (po 3-4 minuty).

Podawać z ziemniakami puree lub z wody. Doskonale smakować będą te gołąbkowe kotlety z sosem koperkowym lub pomidorowym.