Wątróbki kurczęce z sosem musztardowo-śmietankowym
(4 porcje)
0, 5 kg wątróbek kurczęcych, 2 łyżki oleju z pestek winogron, 2 łyżki masła, ćwierć szklanki śmietany, 5 łyżek mleka, łyżeczka mąki, łyżka musztardy, spora szczypta suszonej bazylii i rozmarynu, pieprz, sól.
1. Wątróbki oczyścić z tłuszczu i żyłek, umyć i osuszyć papierową ściereczką.
2. Cebulę pokroić w cienkie krążki.
3. Rozgrzać olej z masłem, usmażyć wątróbki i cebulę, około 4 minut.
4. Wymieszać mleko z mąką i musztardą, dodać wraz z pieprzem i solą do wątróbek i dusić razem 10 minut na niewielkim ogniu, uważając, aby potrawa się nie przypaliła
5. Dodać śmietanę i zioła, zagotować sos.
Wątróbka doskonale komponuje się z ryżem lub ziemniakami puree. Jako dodatek doskonałe są jabłka do mięsa duszone z majerankiem lub kiszone ogórki.
Komentarze
do kostki masła lub tymbardziej margaryny 2 szklanki mąki to o jedną za mało!
Ale za to proszku do pieczenia wystarczy z powodzeniem 1 łyżeczka
4jajka =4 żółtka!z 1/2 szklanki cukru,a do piany tyle cukru ile objętości białek
Robię tak od lat
Pozdrawiam
Przepisy na ciasta kruche sa rozmaite, z różną ilością tłuszczu,rozmaite są też proporcje innych składników.Na tym polega różny smak.Wśród moich przepisów sa takie, które przewidują na 1 kg maki 1 kostkę masła( bardzo dobre ciasto ,które w rodzinie przygotowuje się od półtorej setki lat),są też takie ciasta,w których tłuszcz z mąka są w proporcji 1:1 .Przepis na ciasto „uniwersalne” ,gdzie na 3 szklanki mąki dodaje się kostkę tłuszczu i szklankę śmietany(bez proszku!),jest naprawde rewelacyjny.Radzę spróbować.Ja z kolei skorzystam z Pani proporcji.Pozdrawiam Barbara Adamczewska