Kapusta z pomidorami
(4 porcje)
? główki kapusty, 3-4 pomidory,, 2 kwaśne jabłka, cebula, 2 łyżki tłuszczu (smalcu ze skwarkami lub masła), łyżka mąki, szczypta kminku, sok cytrynowy do smaku, sól, cukier, 2 łyżki siekanego koperku.
1. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, pozostałe drobno poszatkować.
2. Poszatkowaną kapustę zalać wrzącą wodą (około szklanki), dodać pokrojone w ćwiartki jabłka, odrobinę soli i cukru oraz kminek. Chwilę (10 minut) gotować.
3. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Gotować pod przykryciem do momentu, kiedy kapusta stanie się miękka.
3. Na patelni rozpuścić tłuszcz, dodać posiekaną drobno cebulę i podsmażyć, aż cebula zacznie się złocić, wówczas dodać mąkę, a kiedy zasmażka spieni się i zbieleje dodać do kapusty, wymieszać, doprawić solą i cukrem. Na koniec dodać siekany koperek.