Jaja zapiekane z ryżem w sosie pieczarkowym

(4 porcje)

Szklanka ryżu, łyżka masła, cebula, sól, 8 jaj na twardo, ? szklanki startego na tarce żółtego sera., łyżka masła do wysmarowania żaroodpornego półmiska.
Na sos pieczarkowy:20 dag pieczarek, cebula, 2 łyżki masła, łyżka mąki, ? szklanki śmietany, sól, pieprz.

1. Usmażyć w garnuszku na maśle drobno posiekaną cebulę, dodać ryż, sól i 1, 5 szklanki wody Ugotować ryż na sypko.
2. Wyłożyć ryz na posmarowany masłem żaroodporny półmisek.
3. Obrać ze skorupek jaja na twardo, poukładać w rzędzie na ryżu.
4. Przygotować sos: cebulę i pieczarki podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje wlać ? szklanki wody oraz śmietanę, doprawić solą i pieprzem i zagotować do lekkiego zgęstnienia.
5. Polać sosem ryż z jajkami, posypać wierzch startym serem i zapiekać 10 minut w nagrzanym piekarniku, do momentu, aż ser zacznie się rumienić.