Kapuśniak ze słodkiej kapusty

(8 porcji)
? główki niedużej kapusty, cebula, marchew, pietruszka, kawałek selera, 6 ziemniaków, liść laurowy, 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, łyżka siekanej zielonej pietruszki lub koperku, 8 szklanek wody, 2 kostki rosołu wołowego i10 dag chudego wędzonego boczku.

1. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści i drobno poszatkować.
2. Boczek pokroić na drobne kawałki, cebulę posiekać.
3. Kapustę, boczek i cebulę zalać gorącą wodą, dodać obraną marchew i pietruszkę oraz kawałek selera. Gotować, aż kapusta stanie się prawie miękka.
4. Dodać liść laurowy, kostki rosołowe i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować około 15 minut.
5. Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodać przeciśnięty przez praskę lub utarty z solą czosnek, doprawić w razie potrzeby solą, dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek.

Tę samą zupę można ugotować z wersji postnej, nie dodając rosołu wołowego z kostki ani boczku, lecz kostki rosołu warzywnego i 2 łyżki masła pod koniec gotowania.