Spaghetti z pieczarkami i suszonymi pomidorami

(4 porcje)

6 szalotek, 3 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek, 60 dag pieczarek, ? szklanki śmietany, 10 dag suszonych pomidorów, łyżeczka mąki, sól, pieprz, 50 dag spaghetti, łyżka posiekanej zielonej pietruszki.

1. Szalotki pokroić w drobne piórka, pieczarki w plasterki.
2. W garnku rozpuścić masło, dodać łyżkę oliwy , następnie pokrojone szalotki, chwilę smażyć, po czym dodać pieczarki i dusić 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, pod koniec duszenia oprószyć mąką.
3. Suszone pomidory pokroić w paseczki.
4. Do usmażonych pieczarek dodać śmietanę i pokrojone pomidory i gotować sos mieszając 7-8 minut.
5. Ugotować spaghetti w dużej ilości wody z łyżką oliwy, odcedzić, znów włożyć makaron do garnka, dodać sos i mieszając podgrzewać jeszcze 3 minuty.
Podawać na głębokim półmisku, posypane suto siekaną zieloną pietruszką.