Pulpety cielęce w sosie potrawkowym

(4 porcje)

50 dag mielonego mięsa cielęcego, 1 czerstwa kajzerka, jajko, sól, pieprz, łyżka siekanej zielonej pietruszki, kostka rosołu drobiowego, łyżka mąki, łyżeczka masła
1. Czerstwą kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, rozdrobnić.
2. Mięso wymieszać z rozdrobnioną bułką, jajkiem, solą i pieprzem, dodać siekaną zieloną pietruszkę. Uformować pulpety wielkości małej mandarynki.
3. Zagotować 2 szklanki wody z kostką rosołu drobiowego, do wrzącego wywaru włożyć pulpety i gotować powoli 20 minut.
4. Wymieszać masło z mąką i dodać do wywaru, w którym gotowały się pulpety, chwilę gotować całość do lekkiego zgęstnienia sosu.
Pulpety podawać z ryżem.